Kamer huren: waar moet ik op letten?

Kamer huren: waar moet ik op letten?

De vakantieperiode is weer voorbij: veel scholen beginnen deze week weer. Hoog tijd dus voor aankomende studenten om een kamer te vinden in de stad waar ze gaan studeren. Dit houdt ook in dat je een kamer gaat huren. Toch zijn er huisbazen en woningcorporaties die profiteren van studenten die niet zo goed op de hoogte zijn van de wet-en regelgeving. In dit artikel lees je meer over wat je wel en niet moet afspreken. Wil je dat ik je huurovereenkomst nakijk? Neem dan contact met mij op!

Wat is een huurovereenkomst?
Een huurovereenkomst is een afspraak tussen jou en je huisbaas dat jij de kamer gaat huren voor een bepaalde periode. Meestal is dit een jaar. Na dit jaar mag de overeenkomst worden verlengd. Dit is meestal opgenomen in het contract. Verder staan er afspraken in over de huurprijs, de kamer zelf, de betaaltermijnen en wat er gebeurt als je je niet aan de afspraken houdt. Voor veel mensen is een huurcontract abracadabra, en ze tekenen zomaar zonder echt goed te lezen wat er staat. Ik begrijp dat dit soms saai kan zijn, en doe het graag voor je!

Wat moet ik laten opnemen?
De volgende onderdelen zouden naar mijn mening in elk huurcontract moeten staan:
– jouw gegevens en die van je huisbaas (naam, adres, geboortedatum)
– de huurprijs, inclusief servicekosten
– omschrijving van wat je huurt, dus het adres, de grootte van de kamer en kamernummer
– wat er gebeurt als er iets stuk gaat tijdens je huurperiode; moet je het zelf maken of komt de huisbaas dit doen?
– de duur van de overeenkomst en hoe deze eventueel wordt verlengd

Wat mag een huisbaas niet doen?
Een huisbaas moet de kamer ter beschikking stellen en hij mag dus niet zomaar binnen komen. Dit moet hij van te voren aankondigen. Daarnaast moet de huisbaas gebreken verhelpen. Een gebrek houdt in dat de zaak niet voldoet aan wat je er van mocht verwachten. Als dit gebrek invloed heeft op jouw woongenot, dan kan je huurprijsvermindering vorderen bij de rechter. Ook mag de huisbaas je niet zomaar op straat zetten; hij heeft een opzegtermijn van 1 maand. Ten slotte mag de huisbaas geen afspraken maken die in jouw nadeel zijn.

Wat mag een huurder niet doen?
Eigenlijk spreekt dit voor zich; je moet je als een goed huurder gedragen. Zorg dat je op tijd aangeeft dat er iets kapot is en betaal je huur op tijd, dan is er (meestal) niets aan de hand. Ook moet je, als je je kamer gaat verlaten, dit op tijd laten weten aan de huisbaas. Dit is wel zo netjes en voorkomt dat je weer vastzit aan een nieuw contract. Zorg er ook voor dat je alle sleutels inlevert en de kamer schoonmaakt.

Wat kan jij voor me doen?
Ik kan je huurovereenkomst nakijken voordat je deze tekent. Zo weet je zeker dat je niets geks ondertekent. Neem voor meer informatie contact met me op!